14.7.2016
Kategorie: Zdravá výživa

Co vše dokáže jitrocel?

Jitrocel je menší nenápadná bylinka, která roste na našich zahradách a loukách téměř jako plevel. Je třeba vědět, že se jedná o rostlinu s vysokým obsahem vzácných přírodních látek a díky tomu může mít mimořádně pozitivní vliv na naše zdraví. Jak jitrocel prospívá a jak je nejlepší ho zpracovat?

Období sběru a další důležité informace

Na našem území roste několik druhů této rostliny, pro léčivé účinky je nejlepší druh Plantago lanceolata. Jedná se o jitrocel kopinatý, který bezpečně poznáte podle podlouhlých listů. Bylinu není těžké najít. Roste na zahradách, loukách, na polích u lesa i u polních cest a silnic. K léčebným účinkům se již mnoho let používají hlavně listy. Nejlepším obdobím pro sběr listů je květen, kdy rostou a jsou plné síly, sbírat je ale lze až do srpna. Je vždy lepší používat čerstvé listy, na zimu si udělejte zásobu sušených listů, nebo si vytvořte sirup.

jitrocel_01

Na ránu, čaj i lahodný sirup!

Výroba jitrocelového sirupu je triviální! Potřebovat budete jen cukr (přibližně 250 g) a lístky jitrocele – asi 500 kousků. Do vymyté suché sklenice postupně skládáme vrstvu lístků a cukru. Vrstvy musí být stejně silné. Poslední vrstvou ve sklenici musí být cukr. Jakmile je sklenice plná, pečlivě ji uzavřeme a dáme na tmavé teplé místo. Necháme stát asi 3 týdny. Během této doby se cukr rozpustí a vznikne sirup.

Od pradávna se jitrocel používá při hojení ran. Stačí natrhat listy, rozdrtit je a přiložit na ránu. Pokud budete aplikovat pravidelně 3x denně, rána se brzy začne hojit. Pomáhá i při ekzémech.

Z jitrocele si udělejte čaj. Stačí lístky zalít horkou vodou a nechat cca 5 minut louhovat. Výborně chutná kombinace s meduňkou.

jitrocel_02

Kdy pomůže?

Jitrocel je bohatý na draslík a zinek, dále obsahuje flavonoidy, fenylethanoidy či tříslové kyseliny. Díky obsahu se používá především k léčbě problémů s dýchacím ústrojím. Pomáhá hlavně při zahlenění a silném kašli. Pravidelná konzumace jitrocele prospívá plicím a žaludku.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: