Jaké přísady do čaje jsou nejzdravější?
Černý čaj konzumujeme především pro jeho silné stimulační účinky, které mu dodává kofein (tein). Kromě toho poskytuje tělu celou řadu zdravotních výhod – obsahuje třísloviny, katechiny, vitamín B1, fluor, draslík a další tělu prospěšné látky.
Pokud vám však vadí jeho silná a někdy nahořklá chuť, můžete si do něj přidat některou z přísad, která mu dodá lahodnou a někdy i exotickou příchuť.
Mezi oblíbené přísady patří med, zázvor, jasmín, brusinky, kardamon, lékořice či směs koření zvaná masala.
Med
Základ této lahodné přísady tvoří cukry a to především ty jednoduché, které jsou pro náš organismus snadno zpracovatelné, rychle se uvolňují do krve a díky tomu jsou rychlým zdrojem energie.
Med poskytuje našemu tělu také bílkoviny, vitamíny (A, C, B – B1, B2, B6, B12, D, K, E) a minerály (vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo). Nezanedbatelný je i obsah mateří kašičky, aminokyselin, pylu či éterických olejů. Díky svým účinkům na lidské zdraví bývá často med nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.
Med je ceněn pro své účinky detoxikační, antibakteriální a protizánětlivé.
Zázvor
Mezi nejdůležitější vlastnosti zázvoru patří především prevence proti chřipce a nachlazení, podpora trávení a účinky afrodiziakální.
Směs koření masala
Základ tvoří pět druhů koření – hřebíček (mírní bolest), kardamon a černý pepř (podporují zažívací procesy), skořice (podporuje kvalitu kostí), zázvor (dodává sílu a energii).
Jasmín
Odvar z jasmínu má pozitivní vliv na nervovou soustavu, působí proti křečím a pomáhá odbourávat stres.
Brusinky
Pomáhají v boji proti zánětům močových cest
Lékořice
Její kořen obsahuje saponiny, glykosidy, estrogenní látky, kumariny, flavonoidy a další sloučeniny. Svými účinnými látkami podporuje soustavu trávicí a dýchací. Čaji propůjčuje nasládlou chuť.