9.5.2019
Kategorie: Zdravá výživa

Je tmavé pečivo opravdu zdravé?

Pečivo patří, hned po bílkovinách, k nejvíce diskutovaným potravinám sportovců nebo lidí, kteří se zbavit nějakého toho kila. „Chceš zhubnout? Nejez bílé pečivo, jez pouze tmavé!“ jistě často slýcháte od známých nebo „chytřejších“ kamarádů a kamarádek, pokud se rozhodnete jíst zdravěji. V zásadě je to pravda, ale podstatný rozdíl je v tmavém pečivu (většinou ze žitné mouky) a světlém pečivu, které je na tmavo pouze obarvené. Jak to tedy vlastně je?

Proč je bílá mouka nezdravá?

Za bílou mouku nejčastěji považujeme mouku pšeničnou, která u nás patří k nejlevnějším a tím pádem k nejprodávanějším. Klasická bílá mouka obsahuje lepek, který sice dělá pečivo tak krásně nadýchané, jenže způsobuje také nadýchanost vaší, nehledě na to, že počet lidí s alergií na nezdravý lepek rapidně stoupá. Ukázalo se, nadměrné požívání bílé mouky zhoršuje stav cukrovkářů, mnohem obtížněji se zbavíte různých zánětů, prasklých koutků, průjmu či dokonce deprese. Jinak tomu ovšem je u bílé mouky celozrnné.

Celozrnné vs vícezrnné pečivo

Celozrnná a vícezrnná mouka jsou dva pojmy, které si mnoho lidí plete. Spousta lidí oboje považuje za zdravé tmavé pečivo, což není tak úplně pravda. Oba názvy se pojí s pšeničnou moukou, takže se vlastně o tmavé pečivo nejedná.

  • Celozrnné pečivo – Jak už název napovídá, jedná se o celá zrna pšenice. Podstatný rozdíl oproti běžné bílé mouce je značný, zejména z hlediska důležitých živin. Celozrnná mouka vzniká rozemletím moučného jádra, včetně jeho obalu a klíčku. A právě obal obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů, minerálů a kyselinu fitinovou, klíček obsahuje nenasycené mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny, vitamíny a enzymy, zatímco moučné jádro, ze kterého je klasická bílá mouka, obsahuje pouze bílkoviny a škrob.

  • Vícezrnné pečivo – Pečivo sice obsahuje více zrn, ale většinou je jejich poměr s klasickou pšeničnou moukou zanedbatelný. Není výjimkou, že je pečivo zrny (dýňovými, slunečnicovými aj.) pouze posypané. Zpravidla se jedná o klasické bílé pečivo, které je na tmavo pouze obarvené, nejčastěji karamelem a na spotřebitele tak působí velice zdravě a lákavě.
Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: