8.12.2016
Kategorie: Zdravá výživa

Křen je štiplavou ingrediencí s výjimečnými léčivými účinky

Správný a hlavně čerstvý křen vám již při strouhání musí vyhnat slzy do očí a pořádně protáhnout nosní dírky. V našich podmínkách jej nejčastěji používáme s hořčicí k párku, nebo s nastrouhanými jablky jako příloha k masu, obvykle při venkovských zabijačkách.

Křen je vytrvalá rostlina s dlouhými velkými listy nad zemí a hlubokým kořenem. Je příbuzným hořčice a obě tyto zeleniny, či chcete-li byliny slouží jako stimulanty zažívacího traktu. Dokáží také skvěle pročistit tělní dutiny. Potlačuje bakteriální infekci a zlepšuje prokrvení (důkazem je pocení, pokud sníte křenu větší množství).

Co křen obsahuje?

horseradishV poměru ke svému mizivému množství kalorií obsahuje značnou řádku minerálů, z nichž nejvíce stojí za zmínku draslík. Jelikož je křen příbuzným nejen hořčice, ale také zelí. Řadí se mezi nejkvalitnější zeleniny spolu s brokolicí, růžičkovou kapustou, již zmíněným zelím, dále květákem, kapustou, vodnicí a tuřínem. Křen je jedním z největších zdrojů allyl isothiokyanátu, což látka schopná předcházet vzniku nádorů a brzdit jejich růst. Také obsahuje významné množství glukosinolátů, tedy sloučenin zvyšujících odolnost člověka proti rakovině. Ve stravě zvyšují schopnost jater detoxikovat karcinogeny a potlačovat růst již existujících tumorů. V tomto ohledu je křen zhruba desetkrát účinnější než brokolice, takže ho není třeba sníst tolik, abyste využili jeho pozitivních účinků. Troška křenu na steaku vám dopřeje stejný přínos pro zdraví jako brokolice. Křen léčí záněty močových a dýchacích cest, zažívací potíže a povzbuzuje celý organismus.

Příprava křenu ke konzumaci

Křen je jednou z mála potravin, které úprava spíše prospívá. Obsahuje totiž enzym, který tyto cenné glukosinoláty štěpí na další sloučeniny – isothiokyanáty – , které jsou za protirakovinné působení křenu zodpovědné a tento enzym se uvolňuje právě zpracováním. Z jídel, která obsahují křen, můžeme pro příklad jmenovat křenovou omáčku. Připravuje se z hovězího vývaru a smetany a před dokončením stačí nastrouhat jen trochu čerstvého očištěného křenu. Jeho množství volíme podle síly křenu a podle chuti.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: