1.3.2018
Kategorie: Zdravá výživa

Kuskus vás zasytí a je nízkokalorický. Jak ho připravit?

Kuskus je perfektní dieta, kterou není třeba vařit. Jak se připravuje? S čím jej konzumovat? Co to vůbec je?  Cous cous pochází ze severní Afriky a je tradiční potravinou Berberů. Miluje jej ale také Maroko, Tunisko, anebo Alžírsko. Jde o těstovinu…

Výroba kuskusu

Kuskus se vyrábí mletím a drcením tvrdozrnné pšenice, která nakonec získá formu nažloutlých droboulinkých kuliček. Ručně se drobí na malé kuličky a ty se pak suší na slunci, aby kuskus vydržel dlouhé skladování. Zajímavé je, že v Tunisku se pak barví pomocí dýně na oranžovou barvu, v Alžírsku zase šafránem na žluto. U nás v Evropě se nejdříve objevil ve Francii, dovezli jej tam totiž  přistěhovalci, aby se následně se přes státy jižní Evropy dostal až k nám. No a dnes je tato surovina k dostání ve většině supermarketů a v prodejnách se zdravou výživou.

Náhrada brambor, rýže, knedlíků a dalších příloh

Na pultech nejen českých obchodů se kuskus, který si již stihnul získat přízeň řady labužníkům, objevuje ve známé sušené, tedy instantní formě. Stává se velmi chutnou alternativou tradičních příloh, jako jsou těstoviny, rýže, brambory nebo u nás tolik oblíbené knedlíky. Proč ale nahrazovat tyto přílohy zrovna kuskusem? Protože jde o zdravý produkt, který je vhodný při nízkokalorické dietě a dokáže vás výborně nasytit, dodat energii a zároveň je lehce stravitelný a nutričně vyvážený. Řadí se tak mezi potraviny zdravého stravování a obsahuje spoustu uhlohydrátů, ale i vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor.

kuskus

Jak si kuskus připravit?

V Africe mají na kuskus speciální hrnec, v jehož spodní části se vaří omáčka, maso a zelenina. V České republice, kde sázíme na instantní formu kuskusu, je však příprava naprosto banální a zabere pár minut, kdy si  kuskus dáte do misky, přidáte k němu trošku olivového oleje a posypete solí nebo kořením. Pak necháte vařit vodu a tou kuskus zalijete v poměru 1:2 (kuskus: voda). Po zalití promícháte a necháte změknout. Poté mícháte s masem nebo zeleninou.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli:
Štítky: