23.2.2017
Kategorie: Zdravá výživa

Liči, zdravá pochoutka z Asie

Tomuto exotickému ovoci se díky jeho původu a také tvaru přezdívá čínské švestky nebo také čínská jablka. Oblíbené jsou především pro svou sladkou a jemnou chuť, která připomíná kompotované mandarinky.

Konzumuje se dužina, která je velice šťavnatá, kompaktní a dá se snadno vyloupnout i vypeckovat. Plody rostou na stálezelených stromech dosahujících výšky až 20 metrů. Plody se však sklízejí ze stromů nižších.

Daří se jim v tropech a v subtropickém pásmu. V zimním období se k nám dovážejí z Afriky, na jaře pak z Číny, Pakistánu a Indie. Z původního cizokrajného názvu se u nás ustálilo pojmenování liči, ale správně je i ličí, nebo líčí.

Jak liči vypadá

Jsou to oválné až kulaté plody dlouhé tři až pět centimetrů. Pokryty jsou tuhou a drsnou slupkou zpravidla červené barvy. Jejich jádro, které je lesklé tmavohnědé barvy je nepoživatelné. Avšak je obklopené plátky bílé velice šťavnaté dužiny, která vyniká zvláštní sladce jadrnou a lehce nahořklou chutí. Vůně plodů připomíná zčásti růži nebo muškát, někdy můžete cítit téměř něco jako kafr. Zejména v Číně je liči považováno pro svou výraznou sladkost a typické aroma za nejjemnější ovoce a díky sladkosti je považováno za pokrm lásky.

lychee-510474_960_720

Jak liči jíst

Nejprve opatrně oloupejte slupku, která připomíná brnění. Oloupaný plod rozpulte a vyjměte pecku, která se nejí. Bílou šťavnatou dužinu můžete sníst, nebo použít do různých pokrmů. Dobrá je jako přísada do zmrzlin, do ovocných salátů, nebo se může rozmixovat a vyrobit z ní džus nebo koktejl. Pokud ji naložíte do sladkého nálevu, můžete si připravit výborný kompot. Má i další využití, například se může sušit a v zimě ji použít na omáčky. Vždy je ale třeba dávat pozor na jednu věc, a sice že se nesmí vařit. Vařením zhořkne, zhoubovatí a nedá se pozřít.

Čím je liči prospěšné zdraví

Pomáhá léčit kašel a mírnit různé bolesti. Ze slupek lze připravit čaj, který je dobrý při průjmech a zažívacích potížích.

594px-litchi_chinensis_luc_viatour

I když se liči skládá převážně z vody, obsahuje také draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, vitamín C a vitamíny skupiny B. Významný je také podíl bílkovin, sacharidů a vlákniny. Díky nízkému obsahu kalorií je liči dobré na hubnutí.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: