21. listopadu 2019
Kategorie: Zdravá výživa

Quinoa: Nenápadná superpotravina

Merlík čilský, jak se správně česky quinoa nazývá, byla po hodně dlouhou dobu velmi podceňovanou potravinou, ačkoliv její úžasné výživové hodnoty objevili již staří obyvatelé Peru, Bolívie a Chile. Díky kolonizaci se však na tuto superpotravinu zapomnělo. Quinoa je vhodná pro vegany, vegetariány, ale díky absenci lepku, také pro celiaky.

Hubněte s quinou

Quinoa obsahuje 23% bílkovin, ale pouze 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g, což z ní činí ideální potravinu při redukci. Navíc má poměrně nízký glykemický index, proto je, kromě alergiků, vhodná pro diabetiky. Jeho vysoká nutriční hodnota byla také důvodem, proč se quinoa stala plodinou, která nechybí na výpravách do vesmíru.

Kromě vysokého procenta bílkovin obsahuje quinoa vitamíny –  thiamin, riboflavin, kyselinu listovou, beta-karoten, alfa-tokoferolu a vitamin C, a také obsahuje 60 % škrobu. Kromě vitamínů obsahuje také velké množství minerálních látek (vápník, železo, draslík, zinek, hořčík) a aminokyseliny, které uvítají především vegani. Díky obsažené vláknině je snadno stravitelná.

Využití  quiny

Ačkoliv je quina často zaměňována s kuskusem a chuť je obdobná, na rozdíl od kuskusu, se však z quiny vyrábí také mouka, která je podobná kukuřičné. Využít se dá k pečení chleba i sušenek.

Samotná zrna stačí propláchnout a pře samotným vařením je můžete na dvě hodiny namočit, ale nutné to není. Zrna povaříte přibližně 15 – 20 minut, pokud není na návodu uvedeno jinak a takto zhotovenou quinu můžete používat jako přílohu k čemukoliv.

Quina je všestranná potravina a lze ji také použít k zahušťování polévek a omáček či k přípravě kaší nebo sladkých dezertů. Záleží jen na vaší fantazii a kuchařských schopnostech, ale věřte, že skvěle chutná i jen samotná nebo smíchaná se zeleninou.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: