raw_nahledovy
15.1.2016
Kategorie: Zdravá výživa

Víte, co je RAW?

Baví se vaši přátelé často o RAW food? Nebo jste tento pojem zachytili v televizi či časopise? Není divu, RAW food je v současné době velkým hitem. Že nevíte, co si pod tímto anglickým spojením představit? Pak čtěte dál, v tomto článku se to dozvíte.

Syrojedení či vitariánství

„RAW food“ je možné doslovně přeložit jako „syrové jídlo“. V češtině se však ujalo označení „živá strava“. Setkat se můžete i s pojmy „syrojedení“ či „vitariánství“. Jedná se o formu přípravy jídla bez tepelného připravování. Vařené pokrmy pak jsou označovány jako „mrtvá strava“.

Příznivci RAW food totiž vycházejí z předpokladu, že kvůli tepelné úpravě přicházejí potraviny o své výživové hodnoty. Při teplotě nad 42 °C se ničí živiny a důležité enzymy. Ostatně ani jiní živočichové svou potravu nemusí nijak tepelně upravovat.

raw_01

Ovoce, zelenina a ořechy. A především smoothies

Jídelníček se skládá především z ovoce, zeleniny, semínek, ořechů a sušených plodů. Velmi populární jsou různé koktejly z několika smíchaných potravin – smoothies. Pro vitariány je důležité i pořadí jídla, aby bylo podporováno správné trávení. Právě správné trávení je pro příznivce RAW food nejdůležitější, jeho prostřednictvím totiž dochází k očištění organismu a obnově buněk.

raw_02

Bez živočišných produktů

Na menu vitariána nenaleznete žádné živočišné produkty, ale ani obiloviny a luštěniny – ty se jedí pouze naklíčené. Pak jsou totiž stravitelnější. Pokrmy se připravují mixováním a vysoušením při zmíněné teplotě do 42 stupňů Celsia. Vitarián se tak neobejde bez mixéru, sušičky, food procesoru a dalších nezbytných věcí. Některá jídla po takové přípravě alespoň na první pohled připomínají ta z tradiční kuchyně.

Podle příznivců RAW food působí syrová strava také jako lék na nejrůznější onemocnění – mezi nimi i rakovinu. Pomáhá zlepšit i psychickou stránku.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: