24.2.2020
Kategorie: PR

Zajímavé druhy exotického ovoce

V prodejnách s ovocem a zeleninou čím dál tím častěji nacházíme zajímavé plody, které jsme dřív neviděli a ani bychom nevěděli, jak je zpracovat. Přitom mohou být zajímavým rozšířením jídel, která běžně vaříme a už nám začínají připadat nudná. Inspirujte se druhy exotického ovoce, které možná neznáte a o mnohé tím přicházíte.

Marakuja

Fialová tvrdá slupka ovoce zvaného také “passion fruit” obsahuje mnoho semínek obalených sladkokyselou dužinou specificky kořenité vůně. Chutná výtečně nejen v ovocných salátech, ale také ve zmrzlině a ovocných koktejlech. Ve světě bývá součástí dezertů (marakujová pěna) nebo ledové tříště.

Kumquat

U nás jej seženete také pod názvem “kumkvat” nebo “nagami”. Jedná se o malé bobule připomínající miniaturní pomeranče. Oproti nim je kumquat jedlý celý, včetně slupky. Hojně se používá při výrobě nápojů, ale dobře doplňuje i chuť pečeného masa (jehněčího nebo drůbeže) a mořských plodů. Kumkquatové čatný je v USA oblíbenou přílohou ke krocanovi na Den díkůvzdání.

Díky své silné chuti ladí k zeleným salátovitým listům, jako je čekanka a rukola.

Kiwano

Říká se jí také “divoká okurka” a nejsou si botanicky vzdálené. Kiwano patří spíše mezi zeleninu, jejíž chuť se však dá přirovnat ke směsi kiwi a melounu. Plod podlouhlého tvaru, přibližně o délce 10 cm, má žlutavou slupku s výstupky a dužinou připomínající želé. Využívá se při přípravě slaných i sladkých pokrmů. Díky jeho specifické chuti jej lze použít do osvěžujících salátů. Hodí se k jogurtům nebo k masu jako součást salsy nebo dresinku s brusinkami, hořčicí, česnekem a solí. Cukráři kiwanem doplňují ovocné sorbety s ananasem.

Jackfruit

Jackfruit (česky “žakije”) je obrovský oválný plod mohutného stromu. Slupka zelenožluté barvy je hrubá, s mnoha ostrými výstupky. Plod má v sobě velmi malý podíl jedlé části. Tou jsou malé kousky měkké, až slizovité dužiny obalující jednotlivá semena. Jejich vůně je jemná a nasládá, avšak osvěžující.

Toto ovoce se dá konzumovat mnoha způsoby. Dá se jíst i syrové, nicméně se často vaří a ačkoli by se to u ovoce s neutrální chutí nečekalo, využití je velmi všestranné. Například Indové jej používají jako náhražku masa a zpracovávají jej stejným způsobem jako maso. Díky této referenci využívají jackfruit hlavně vegani a vegetariáni. Strukturou se podobá hovězímu.

Yka listy

Yka listy (nebo-li také “motýlí listy”) jsou u nás málo známé. Mají tvar malých, zelenofialových trojúhelníků. Jejich chuť je nasládlá, lehce připomínající zelená jablka a tím perfektně doplňující chuť masa, například vepřového a kachního. Skvěle se hodí také k mušlím (a jiným měkkýšům), kozímu sýru a foie gras, osvědčily se i k telecímu brzlíku. Ani vegetariáni nemusí zoufat; yka listy se totiž svou chutí ladí k listovému salátu. Z dalších přísad jsou pro kombinaci s yka listy vhodné švestky, třešně a sladké bobule.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: