15.3.2018
Kategorie: Zdravá výživa

Zařaďte do svého jídelníčku kefír

Pro naše zdraví jsou velice prospěšné zakysané mléčné výrobky, které obsahují bakterie mléčného kvašení. Ty mají nejen pozitivní vliv na naše trávení a imunitu, ale ve střevním traktu produkují vitamíny a tělu prospěšné látky. Jedná se především i vitamín B12, kyselinu listovou a pantothenovou či niacin. Tyto látky si tělo neumí samo vyrobit.

Kysané mléčné výrobky také podporují správné vstřebávání vápníku.

Kdy zvýšit přísun kysaných mléčných výrobků?

Kysané mléčné výrobky bychom měli konzumovat pravidelně.Ve větší míře je potřeba je zařadit do jídelníčku v těchto případech:

  • Při antibiotikové léčbě, která ničí přirozenou střevní bakteriální flóru. Zvýšený přísun zachovejte ještě týden po skončení léčby (1 jogurt s živými kulturami denně).
  • Trpíte – li chronickými kožními potížemi či máte – li sklon ke kvasinkovým zánětům.
  • Pokud máte střevní potíže.
  • Potřebujete – li podpořit slabou imunitu.
  • Během těhotenství a při kojení.

Co je kefír a jaké výhody poskytuje našemu tělu

Kefír je kvašený nápoj, který se připravuje z mléka a kefírových zrn. Ta obsahují tolik potřebné mléčné bakterie a kvasinky, které se v mléčném prostředí rychle množí a ve střevech pak vytvářejí prostředí, které není příznivé pro infekční viry a bakterie.

  • Podpora imunity

Biotin a kyselina listová obsažené v kefíru aktivují imunitní systém a chrání buňky. Kefíran má antibakterální účinky a pomáhá bojovat proti různým druhům kandidových infekcí.

  • Podpora pevných kostí

Velkým zdravotním problémem současné doby je osteoporóza, která je rizikovým faktorem zejména u lidí, kteří mají dlouhodobě nedostatek vápníku v těle. Vzhledem k tomu, že kefír se připravuje z mléka plnotučného, obsahuje tudíž velké množství vápníku, ale také bioaktivní látky, které napomáhají jeho vstřebávání. Mléčná část kefíru také obsahuje minerály, které jsou důležité pro správnou hustotu kostí (fosfor, vápník, hořčík, vitamín D, vitamín K2).

  • Podpora trávení

Střevní mikrobium musí být v rovnováze, té napomáhají bakterie obsažené v kefíru.

  • Pomoc při alergiích

Některé druhy alergií souvisejí se zánětlivými procesy, které probíhají v našem těle. Vzhledem k tomu, že kefír posiluje naši imunitu, pomáhá i v boji proti zánětům a tím může docházet i ke zlepšení některých druhů alergií.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: