
3 snadné recepty na přípravu domácí příchutě rostlinné majonézy Maya
U rostlinné majonézy Maya oceníte zejména její krémovou konzistenci a lahodnou chuť. To jsou dvě hlavní vlastnosti, díky kterým je od klasické vajíčkové majonézy takřka k nerozeznání. Jak je to možné? Vyrábí se totiž na rozdíl od ostatních rostlinných majonéz pomocí emulgace, která umožňuje hladké propojení všech složek. Vzniká tak ta nejchutnější možná rostlinná alternativa majonéz.
Omáčky Maya od české značky SINEA mají složení čistě rostlinného původu, jejich chuť se však od běžných majonéz prakticky neliší. Na rozdíl od jiných veganských variant se omáčky Maya vyrábějí stejnou metodou jako majonézy živočišného původu – emulgací a díky ní si uchovávají žádoucí krémové skupenství.
V kombinaci s jogurtem a kořením poslouží jako lehká zálivka do salátu a různě dochucené se budou hodit u každé správné letní grilovačky – ať už připravujete menu veganské, vegetariánské nebo s masem. A cholesterol, který se objevuje pouze v živočišných tucích, vašemu tělu rozhodně chybět nebude.
Tři plus tři příchutě
Rostlinná Maya se vyrábí ve třech příchutích: klasická Pochoutková, Česneková a Tatarská. Ani jedna neobsahuje živočišné složky, sóju, geneticky modifikované potraviny ani cholesterol.
Jsou vám tři příchutě málo? Vyzkoušejte další tři snadné varianty: křenovou, chilli a citronovou, které si během pěti minut zvládnete připravit doma.
1) Citronová Maya – svěží zálivka do letních salátů
Budete potřebovat:
- 1 Maya pochoutková
- půlka bio citronu
Postup výroby:
Citron omyjte teplou vodou a kůru ostrouhejte na jemném struhadle. Poté jej rozřízněte napůl a polovinu odšťavněte. Šťávu z půlky citronu vmíchejte do Mayi a následně přidejte ostrouhanou kůru z celého citronu. Citronová Maya se skvěle hodí do salátů, k marinovanému tofu nebo k pokrmům s mořskými řasami.
2) Křenová Maya – základ pro perfektní grilovačku
Budete potřebovat:
- 1 Maya pochoutková
- 20 g čerstvého křenu
Postup výroby:
Křen nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do Mayi. Křenová Maya je výborná při grilování a k masu i jeho alternativám.
3) Maya s chilli a mandlovým jogurtem
Budete potřebovat:
- 1 Maya pochoutková
- 40 g mandlového jogurtu
- 1 čerstvá Rawit chilli paprička
- 2 snítky čerstvé petržele
- 15 g pažitky
Postup výroby:
Chilli podélně rozřízněte, zbavte semínek a nasekejte na malé kousky. Čerstvou petržel a pažitku najemno nakrájejte. Bylinky a chilli vmíchejte do Mayi a výsledek zjemněte mandlovým jogurtem. Maya s chilli je vhodná jako dip k zelenině, při grilování nebo k dochucení různých jídel. Jemně pikantní chuť oživí i salát nebo i těstoviny.