
8 důvodů, proč se každý den zakousnout do jablka
Možná i vás v dětství mučila věta: Vezmi si jablíčko, budeš zdravý. Možná jste s jablky urputně bojovali a odmítali je, protože vám lezla krkem. Máme pro vás hned 8 pádných důvodů, proč se k jablku vrátit a využít ho ke zlepšení zdraví.
Ptáte se, proč byste každý den měli jíst jablko, když si můžete dopřát mnohem rozmanitější druhy ovoce?
- Jablko obsahuje celou řadu vitamínů. Je to vitamín A, C, B1, B2 a B6 a vitamín E. Všechny pomáhají udržovat silný imunitní systém.
- V obsahu se nachází i několik důležitých minerálních prvků. Mezi nejdůležitější patří vápník, železo, draslík, fosfor a hořčík. Vápník posiluje kosti, zuby a svaly, hořčík podporuje metabolické reakce aj. Všechno to jsou prvky, bez kterých se lidské tělo neobejde.
- Nachází se v něm velké množství vlákniny. V jednom jablku je to dokonce až 5 g. Vláknina pomáhá udržovat optimální činnost střev. Nachází se hlavně ve slupce, proto jablko neloupejte.
- Další významnou složkou jsou látky zvané flavonidy, které pozitivně působí na činnost kardiovaskulárního systému. Jsou to známé antioxidanty.
- Ve slupce se nachází také tělu prospěšné nenasycené mastné kyseliny. I ty pozitivně ovlivňují činnost srdce a posilují cévy.
- Jablko z 80 % tvoří voda. Obsahují jen málo sacharidů, je to ovoce, které můžete jíst bez výčitek.
- Nutriční hodnota jablka o váze 100 g je pouhých cca 60 kcal.
- Pokud budete jíst syrové jablko se slupkou, budete si masírovat dásně. Ani tento pozitivní účinek jablka nelze opomenout!
POZOR – je žádoucí konzumovat chemicky neošetřená jablka. Místo v supermarketech se proto poohlédněte po nabídce farmářů. Vůbec nejlepší jsou jablka z vlastní zahrádky.
Pokud vám jablko samotné nechutná, smíchejte si ho například s bílým jogurtem nebo posypte skořicí. Jablka jezte syrová, protože při tepelné úpravě dochází ke zničení většiny cenných látek.