
Avokádo: Nejen přísada do guacamole, je to superfood!
Ne všechny tuky jsou nezdravé, na to pozor. Tuk je navíc významným zdrojem energie a pomáhá tělu vstřebávat živiny z potravin. Přesto je důležité pochopit rozdíl mezi nasycenými a nenasycenými tuky.
Nasycené tuky, říká se jim také trans tuky, mají tendenci zvyšovat riziko srdečních chorob. Nacházejí se v tučných mléčných výrobcích, zpracovaném masu, dezertech i pečivu. I z toho důvodu je potřeba tyto tuky omezit a naopak upřednostnit nenasycené tuky. Jsou např. v avokádu, arašídovém másle, ořeších, rostlinných olejích a semínkách. Dnes je tedy naším tématem avokádo!
Obsahuje přirozeně dobré tuky bez cholesterolu a sodíku
V avokádu je obsaženo více, než 75% zdravých tuků. Jedná se o tuk, který je spíše považován za olej, v největší míře je tu kyselina olejová. Ta já dávána do souvislosti s nižším výskytem zánětů a příznivým vlivem na geny spojenými s rakovinou.
Avokádo je skvělou náhradou trans tuků a vlastní výbornou nutriční hodnotu. Je často označováno termínem „superfood“, což nikoho až tak nepřekvapí vzhledem k jeho zdravotním účinkům. Jeho hruškovitý tvar a zelená hrbolatá slupka je typickým znakem. Konzumuje se však žluto-zelené maso uvnitř, které je zřejmě nejznámější přísadou do guacamole. Stejně dobře z něj však uděláte i pomazánku, salát nebo koktejl, záleží na vás.
Avokádo vás zahrne širokou škálou živin, včetně 20 různých vitamínů a minerálních látek, např. vitamín K, C, B1, B2, B3, B5, B6, E, hořčík, mangan, měď, železo, zinek, fosfor a draslík. Draslíku je tu více, než v banánech. A ten hodně často lidem chybí, přitom udržuje elektrické gradienty v buňkách těla a slouží k dalším funkcím, např. k podpoře zdravého krevního tlaku. A jelikož je tu také vláknina, avokádo díky ní snižuje tělesnou hmotnost, hladinu cukru v krvi a další rizika různých nemocí. Udržuje v rovnováze vaše metabolické zdraví.