
Banány jako životní styl
Také milujete banány? Dopřávat si je můžete podle libosti, protože banány jsou důležitým zdrojem vlákniny, draslíku a vitamínu B6. Již jeden banán vás nabije třemi gramy vlákniny, což je dvanáct procent doporučené denní dávky. Dále je to 422 mg draslíku (16 procent DDD) a 0,4 mg vitamínu B6 (22 procent DDD).
Složení banánu:
- 3 gramy vlákniny
- 6 gramů škrobů
- 7 gramů fruktózy
- 8 gramů glukózy
- 0,3 gramů tuku
- Sto kalorií
- + další vitamíny
Prospěšné účinky tohoto ovoce:
- Banány snižují riziko rakoviny
- Zlepšují kvalitu pokožky
- Snižují hladinu krevního cukru
- Dodávají energii
- Zlepšují výkonnost mozku
Zajímavosti o banánech:
- V roce 2002 se prodalo přes dvanáct miliónů tun banánů.
- První banánový sad vznikl v roce 200 n.l. v Číně.
- V roce 1502 vybudovali portugalští kolonisté první banánové sady v Karibiku a ve Střední Americe.
- Je to sto let co si banán našel cestu do Evropy.
- V Indii je banán posvátný v podobě bohyně Kali. Uctívá se každý třetí den v měsíci.
- Banánovník není strom, dřevěné má pouze části. Jedná se ve skutečnosti o největší bylinu na světe.
- V Severní Americe byl banán poprvé ochutnán na výstavě v roce 1876.
- Alexander Veliký byl jeden z prvních Evropanů, který ochutnal banán již v roce 367 před naším letopočtem.
- Portugalci založili první banánovou plantáž v Karibiku v šestnáctém století.
- Slovo „banán“ ve skutečnosti pochází z arabštiny a znamená „prst“.
- Téměř osm let – během a po druhé světové válce, se toto ovoce nedováželo do Evropy.
- Banány disponují množstvím draslíku, a proto jsou perfektním lékem na vysoký krevní tlak.
- Sto gramů banánu má pouze 0,5 procent tuku, což je 80 krát méně než u hamburgeru.
Banán je nejlepší přítel atletů – je perfektním zdrojem energie, a to už po ránu. Obsahuje protein, který naše tělo transformuje na serotonin, a dodává nám tak lepší náladu. Pomáhá nám lépe se soustředit, jak zjistila výzkumná studie u amerických dětí a studentů – banány podporují koncentraci na studium.
Výborný je jako doplněk k čokoládě, dále na tvarohový dort, na toast s arašídovým máslem, na palačinky, do kaší a k müsli s jogurtem či tvarohem.