
Chcete stárnout pomaleji? Vyzkoušejte těchto 5 potravin
Objevují se vám ve vlasech šediny a v obličeji vrásky podezřele brzy? Jejich příčinou může být oxidativní stres, který předčasné stárnutí způsobuje. Dobrou zprávou je, že v boji proti němu vám může pomoci správná strava. Máme pro vás 5 tipů na potraviny, díky kterým si nechtěné vrásky dají zpátečku.
Co je to oxidativní stres?
Oxidativní stres nastává, když je v těle nerovnováha mezi produkcí volných radikálů a schopností těla je neutralizovat. Volné radikály mohou poškodit naše buňky, což vede k předčasnému stárnutí i ke vzniku řady chronických onemocnění, jak ukazují výzkumy odborníků z Harvard T. H. Chan School of Public Health.

Proces poškození buněk na následky oxidačního stresu můžeme porovnat s procesem hnědnutí jablka. Zdravé buňky jsou napadeny volnými radikály a oxidují.
Jak poznám, že trpím oxidativním stresem?
Většina z nás je denně vystavena faktorům, které způsobují oxidační stres. Dle odborníků může jít o:
- znečištěné prostředí
- UV záření
- nevyváženou strava
- nezdravou životosprávu – kouření, konzumace alkoholu a nedostatek pohybu (nebo naopak nadměrná fyzická zátěž)
- radiační záření
- chemoterapie
Oxidativní stres se pak v každodenním životě nejčastěji projevuje:
- únavou a celkovou skleslostí
- bolestmi (hlavy, kloubů, svalů)
- předčasným stárnutím
- zhoršením zraku
- zapomnětlivostí, nesoustředěností

Neschopnost se soustředit může v práci způsobit spoustu nepříjemností. Příčinou může být oxidační stres.
Jak se oxidativnímu stresu vyhnout?
Klíč k prevenci oxidativnímu stresu asi nikoho nepřekvapí – měli bychom se vyhýbat faktorům, které oxidativní stres způsobují. To ale není vždy možné (např. pokud žijeme ve městě se znečištěným ovzduším). Ideální tedy je tělu dodávat antioxidanty.
Co jsou to antioxidanty a jak nám pomáhají?
Antioxidanty jsou látky schopné neutralizovat volné radikály v těle. Ve své podstatě působí jako takový ochranný štít proti škodlivým faktorům, které stojí za vznikem oxidačního stresu. Aktivně tak bojují proti vzniku oxidačního stresu a známkám předčasného stárnutí.
Mezi nejznámější antioxidanty patří vitamíny C a E, selen, flavonoidy nebo karotenoidy, které najdeme zejména v ovoci, zelenině či oříškách.
Jaké jsou hlavní benefity antioxidantů?
- Zpomalují proces stárnutí pokožky
Volné radikály mohou poškozovat kolagen v pokožce, což vede např. ke vzniku vrásek či povadnutí obličeje. Antioxidanty, zejména vitamín C a E, pomáhají chránit kolagen před útokem volných radikálů a podporovat regeneraci pokožky. Díky tomu může pokožka vypadat hladší, pevnější a mladší.
- Snižují riziko některých nemocí
Vědecké studie naznačují, že silné antioxidanty (např. flavonoidy v čokoládě nebo lykopen v rajčatech) mohou snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a některých typů rakoviny.
- Posilují imunitní systém
Vitamín C, asi nejznámější z antioxidantů, je také klíčovým prvkem pro podporu imunitní funkce. Může pomoci zvýšit produkci bílých krvinek, které bojují proti infekcím.
- Zlepšují zdraví očí
Antioxidanty jako zeaxanthin a lutein, které se často nacházejí v zelené zelenině, mohou chránit oči před škodlivým UV zářením a redukovat riziko vzniku katarakty a makulární degenerace spojené s věkem.
- Podporují zdraví cév
Antioxidanty redukují oxidaci LDL cholesterolu a mohou nás tak ochránit před ucpáním cév a srdečními onemocněními. Udržují cévy zdravé a pružné.
- Chrání mozkové buňky
Některé antioxidanty, například ty v lesních plodech a zeleném čaji, mají schopnost chránit mozkové buňky před poškozením a mohou snížit riziko neurodegenerativních onemocnění (např. Alzheimerovy choroby).

5 nejlepších zdrojů antioxidantů z potravin
Přestože antioxidanty jsou pro naše zdraví hotový poklad, spousta z nás kolem nich v supermarketu prochází bez povšimnutí. Až půjdete příště nakoupit, nezapomeňte do košíku přihodit následujících 5 potravin:
- Jahody a jiné lesní plody
Různé lesní plody, zejména jahody, borůvky, maliny a ostružiny, jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Obsahují vysoké množství flavonoidů a vitamínu C, antokyany v borůvkách například podporují zdraví očí a mozku.
Náš tip: Zařaďte lesní plody do svého jídelníčku jako zdravou svačinku, přísadu do müsli či jogurtu nebo si z nich udělejte smoothie. Bez problému můžete vsadit na levnější variantu v podobě mraženého ovoce – i to je nabité vitamíny stejně jako ovoce čerstvé. 🙂
- Zelený čaj
Zelený čaj je známý svým vysokým obsahem polyfenolů, které patří mezi velmi silné antioxidanty. Mimo své antioxidační vlastnosti také podporuje metabolismus a může dokonce napomáhat hubnutí.
Náš tip: Pro maximální účinky si dopřejte 2–3 šálky zeleného čaje denně. V chladných dnech si připravte čaj horký, v teplejším období vsaďte na čaj ledový. Do vychladlého zeleného čaje přidejte led, plátek citronu, mátu, oslaďte trochou medu a s radostí upíjejte. 🙂
- Ořechy
Vlašské, pekanové, para ořechy či mandle obsahují vitamín E, selen a zinek, které mají antioxidační vlastnosti. Vlašské ořechy jsou také dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce, mozku a očí.
Náš tip: Ořechy nemusíte “chroupat” jen tak samotné. Můžete je zakomponovat jak do sladkých dezertů, tak do slaných jídel – přidejte je do salátů nebo třeba do domácího cereálního chleba. 🙂
- Tmavá čokoláda
Tmavá čokoláda s vysokým procentem kakaa obsahuje flavonoidy, které působí protizánětlivě a snižují hladinu “špatného” cholesterolu a krevní tlak. Zároveň v ní najdete i prospěšné minerály jako železo, hořčík nebo zinek.
Náš tip: Vždy sáhněte po čokoládě s vysokým procentem kakaa – nejméně 70 %, ideálně 90 % a výše. 20–30 g čokolády denně můžete přidat do ovesné kaše, rozpustit ji a namáčet do ní jahody nebo sníst jen tak jako sladkou svačinku. 🙂
- Ryby
Zejména tučné ryby jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, vitamín D a koenzym Q10. Omega 3 podporují zdraví srdce, mozku a kloubů, vitamín D pak udržuje zdraví kostí a imunitního systému. Koenzym Q10 zlepšuje elasticitu pleti a navrací jí mladistvý vzhled.
Náš tip: Obecně se doporučuje jíst 2–3 porce ryby týdně. Asi jen málokdo z nás má ryby na talíři tak často, proto je dobré rybí tuk doplnit kvalitními doplňky stravy. Nebojte, v dnešní době už koupíte takové, ve kterých po pachu rybiny není ani památky.
Ne vždy jsme schopni pojmout veškeré nutrienty ze stravy – a nemusíte to být jen tím, že v jídelníčku nemáme dostatek zeleniny a ovoce. ,,Kvalita potravin a obsah mikroživin se z důvodu moderních postupů v zemědělství stále snižují, proto je dobré si dostatečný příjem prospěšných látek “pohlídat”. S tím nám pomohou kvalitní doplňky stravy,” doporučuje PharmDr. Hana Chudobová, lékárnice Vitalpoint lékárny s 30letou praxí.
Závěrem
Ne nadarmo se říká, že to nejlepší pro naše zdraví pochází z přírody. Zahrnutím potravin bohatých na antioxidanty do vašeho jídelníčku můžete aktivně bojovat proti oxidačnímu stresu a jeho negativním účinkům. Pamatujte, že klíčem je diverzifikace – čím více různých potravin s vysokým obsahem antioxidantů zařadíte do své stravy, tím lépe 🙂 .
Zdroj/foto: Pinterest.com, Freepik.com


