
Cizrna: zázračná luštěnina, kterou musíte zařadit do jídelníčku
Luštěniny nepatří mezi oblíbené suroviny při vaření, ale pro naše zdraví jsou velmi důležité. Cizrna je u nás stále málo známá, ale rozhodně byste jí měli přidat do svého pestrého jídelníčku. Můžete ji využít mnoha způsoby a vytěžit z ní maximální množství vitamínů a minerálů. Navíc si ji můžete uvařit doma nebo si ji koupit již uvařenou v plechovce.
Nutriční hodnoty cizrny
Stejně jako jiné druhy luštěnin, také cizrna je velmi bohatá na vlákninu a bílkoviny. Obsahuje také železo, vápník i další živiny. Sušená i konzervovaná cizrna má nízký glykemický index, takže je vhodná i pro jedince s cukrovkou. A díky vysokému obsahu vlákniny se budete cítit příjemně plní i po pár soustech. A nenasycené tuky v cizrně podpoří hladinu krevních lipidů.
Jak cizrnu používat v kuchyni?
Velkou výhodou této luštěniny je fakt, že ji můžete použít na mnoho způsobů. Velmi dobrá je cizrna pečená v troubě s kořením a olivovým olejem. Stejně dobré jsou z ní ale také polévky. A přidat ji snadno můžete do salátů nebo těstovin. Jestli máte rádi indické pokrmy, bude se vám v kuchyni rozhodně hodit. Poradíme vám dva populární recepty, ve kterých ji můžete využít naplno.
Nejoblíbenější recepty s cizrnou
Na pečenou cizrnu potřebujete jen olivový olej, sůl a své oblíbené koření. Většinou se používá mletá paprika, chilli nebo koriandr. Cizrnu propláchněte (uvařte) a předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte cizrnu s olejem a kořením. Nasypte ji na plech vyložený pečicím papírem a potom pečte po dobu 15-20 minut. Potom je můžete přidat do tortilly, sendviče nebo salátu.
Hummus je milovanou pochoutkou, kterou si většina lidí kupuje v obchodě. Můžete si ho ale připravit doma. Potřebujete jen 2 plechovky cizrny, 2 lžíce tahini, 2 stroužky česneku, šťávu z citronu, sůl a pepř (nebo jiné koření). Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte, dokud nebudete mít hladkou hmotu. Během mixování můžete přidávat olej podle potřeby. Podávejte s pečivem nebo mrkví.