
Guava: Bohatý zdroj lykopenu, který překonává špenát i jahody
Je aromatické, lahodné tropické ovoce, ze kterého se často připravuje želé. Tyto plody s červenou nebo bílou dužninou mají i vysokou nutriční hodnotu. V jednom z testů antioxidační síly, guava porazila jahody, špenát i brokolici. Hlavním důvodem, proč je guava skutečnou superhvězdou, je lykopen.
Lykopen v guavě bojuje proti rakovině prostaty a prsu
Šálek guavy má o 17 % vyšší obsah lykopenu než stejné množství rajčat. Lykopen je antioxidant, jenž po vstřebání v těle pomáhá předcházet poškození buněk a již poškozené buňky opravovat. Antioxidanty jsou našimi vnitřními tělesnými strážci, které si náš organismus chrání před volnými radikály, poškozujícími DNA. Mezi degenerativní dopady působení volných radikálů patří m.j. i rakovina. Volné radikály mají na svědomí i ucpávání arterií, zhoršování stavu kloubů, degradaci nervového systému a stárnutí.
Z výzkumů vyplývá souvislost lykopenu a významného snížení výskytu rakoviny prostaty. Muži, kteří jedí týdně alespoň deset porcí rajčat, rajčatové omáčky, rajčatové šťávy a dokonce i pizzy, mají o 45 % nižší výskyt rakoviny prostaty, než muži, kteří jedí méně než dvě porce týdně.
Lykopen rovněž inhibuje růst buněk rakoviny prsu. Podle studií, jichž se zúčastnili obyvatelé Litvy a Švédska, existuje souvislost mezi nižší hladinou lykopenu v krvi a vyšším výskytem koronárních onemocnění srdce.
Guava je prospěšná čerstvá i tepelně upravená
U rajčat platí, že větší množství lykopenu získáte, když jsou uvařená či jinak tepelně zpracovaná, než když jsou syrová, protože buněčné stěny rajčat jsou velmi tuhé a teplem či zpracováním se štěpí.
Guava obsahuje kromě lykopenu také draslík. Z jediného šálku guavy nakrájené na kostky, získáte neuvěřitelných 688 mg draslíku. Pro srovnání je to o 63 % více než z jednoho středního banánu. Studie prokazují, že u licí konzumujících potraviny bohaté na draslík, je nižší výskyt srdečních chorob a mrtvice. Draslík také hraje důležitou roli v udržení zdravé úrovně krevního tlaku.
Guava má i vysoký obsah vlákniny a vitaminu C
Jídelníček s vysokým zastoupením vlákniny je spojován s nižším výskytem rakoviny, srdečních chorob, diabetu a obezity. Jeden šálek guavy vám dodá i 376 mg vitamínu C, dále slušné množství folátů, vápníku, hořčíku, nezanedbatelné množství vitaminu A a beta-karotenu.
Studie prokázaly, že lidé konzumující pět až devět guav denně (asi 2-3 šálky) po dobu tří měsíců, si snížili hladinu cholesterolu o 10 %, hladinu triglyceridů o 8 % a krevní tlak o 9 mm Hg, zatímco jejich hladina „hodného“ cholesterolu se zvýšila o 8 procent.