28. února 2017
Kategorie: PR

Jak a čím upravovat ovoce a zeleninu, aby neztrácely vitamíny?

Co vlastně znamená pojem zdravé vaření? To je především vaření ze zdravých a čerstvých potravin. Důležitá je nejen kvalita samotných potravin, ale také způsob, jakým se potraviny upravují.  Zejména pak u ovoce a zeleniny je způsob úpravy velmi důležitý. Ovoce a zelenina jsou v jídelníčcích jedním z největších zdrojů minerálů, vitamínů, živin a dalších tělu prospěšných látek. Špatnou úpravou mohou ztratit velké množství těchto látek. Jak tomu předejít?

Vyhněte se špatné tepelné úpravě!

Obecně platí, že drtivá většina ovoce a zeleniny obsahuje největší množství vitamínů v syrové podobě. Ovšem najdou se i výjimky, u kterých je situace zcela obrácená. Například mrkev, ze které se při tepelné úpravě uvolňuje více betakarotenu. Všechny druhy zeleniny a ovoce by měly být upraveny jen minimálně a co nejšetrněji, aby se do těla dostalo co nejvíce zdravých látek. Nejvíce vitamínů je „zahubeno“ při smažení nebo jiných úpravách na oleji. Naopak nejšetrnější úpravou je vaření ve vodě nebo dušení v páře. Velkou roli má nejen to, jak potraviny vaříte, ale v čem je vaříte. Důležité je tedy nejen základní nádobí (hrnce, pánvičky…), ale i další kuchyňské potřeby.

fittyn.cz_tescoma_cz_01

I nože mají svůj význam a rozhodně ne malý

Bez kvalitního a ostrého nože se v žádné kuchyni neobejdeme. Kvalitní nůž pomáhá usnadnit přípravu pokrmů a všechno s ním jde lépe. Každý profesionální kuchař si na něm zakládá a své nože nikomu nepůjčuje. Věděli jste, že nože mohou mít i vliv na množství vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině? Tělu prospěšné látky se neztrácí jen tepelnou úpravou, ale i špatnou přípravou – třeba špatným krájením. Tedy přesněji – krájením špatnými noži. A nezáleží na tom, zda se jedná o malé nože, velké nože, japonské nože, vykosťovací nože nebo jiné druhy. Tvar ani provedení čepele s tím nemají nic společného. Důležitý je materiál čepele.

Ocel je zabiják vitamínů

Nejběžnějším typem nožů, a to s drtivou převahou, jsou nože ocelové. Používají se v domácnostech i v profesionálních kuchyních. Jenže ne vždy to, co je nejvíce používané, je nejlepší. A právě to platí u vitamínů v potravinách nejvíce. Ocel doslova „zabíjí“ vitamíny a minerály v ovoci a zelenině. Každým říznutím ocelového nože do jakéhokoliv druhu ovoce a zeleniny se množství vitamínů v nich zmenšuje o několik procent. Pokud můžete, krájejte zeleninu a ovoce jiným nožem než ocelovým.

fittyn.cz_tescoma_cz_02Nůž s keramickou čepelí VITAMINO

Jaký materiál je tedy vhodný? Keramika!

Keramické nože jsou bezpochyby jedním ze zásadních vynálezů do kuchyní. Jsou sice křehčí, než ty ocelové, ale nemusí se brousit a navíc mají jednu unikátní vlastnost. Neničí vitamíny ani minerály obsažené v ovoci a zelenině. Kov je totiž agresivní, ale keramika je neutrální, takže uchovává v potravinách cenné vitamíny. Můžete celou papriku nakrájet na miniaturní kostičky a množství vitamínů se nezmenší ani o jediné procento. Tato vlastnost je jednou z nejvýznamnějších u keramických nožů, ale stále se o ní mluví jen málo.

Na trhu se také stále častěji objevují také ocelové nože, které jsou potažené vrstvou keramiky na čepeli. Ocelový vnitřek umožňuje jejich broušení, ale keramický povlak brání ztrátě vitamínů a minerálů. Ačkoliv díky oceli ztratíte určitou část živin, celkové množství není tak velké, jako když je nůž celokovový. Navíc se dá kdykoliv nabrousit.

Nezapomeňte ani na doplňky

Nezapomínejte, že o nože se musíte dobře starat, pokud chcete, aby vám dlouho vydržely. Základem je pravidelné mytí bez agresivních čistidel. Nože by měly být skladovány tak, aby se nedotýkaly ničeho, co by je mohlo otupit. Ideální volbou jsou bloky na nože, které jednoduše postavíte na kuchyňskou linku a budete tak mít vždy potřebný nůž po ruce.

fittyn.cz_tescoma_cz_03

A určitě neopomeňte využívat pro porcování potravin krájecí desky. Pro krájení ovoce a zeleniny doporučujeme pak zvláště krájecí desku VITAMINO od Tescomy, která je vyrobena z vysoce odolného plastu se speciální antibakteriální úpravou. Potraviny si díky tomu udrží přirozenou chuť a svěží vzhled.

fittyn.cz_tescoma_cz_04

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: