24. září 2020
Kategorie: Hubnutí

Jak se při hubnutí vyhnout nepříjemnému jojo efektu?

Prakticky každý, kdo se dlouhodobě potýká s nadváhou či obezitou, už se potkal také s nepříjemným průvodním jevem hubnutí. Takzvaný jojo efekt, tedy opětovný nárůst hmotnosti poté, co konečně shodíte pár kilo, má celou řadu nepříjemných důsledků. Zejména psychologických – málokdo má po druhém či třetím návratu jojo efektu chuť znovu začít hubnout, když se zdá, že boj s nadbytečnými kily je předem prohraný. Naštěstí není. Jen je třeba jojo efektu porozumět, abychom se mu mohli vyhnout.

Za všechno může genetika

Za jojo efekt „vděčíme“ svým prapředkům. Stovky a tisíce generací lidí i jejich vývojových předchůdců se potýkaly s kratšími i delšími obdobími hladu, kdy bylo potravy málo, nebo dokonce po několik dní nebyla vůbec žádná. Na několikadenní hladovění je proto naše tělo relativně dobře připraveno. Ale abychom takový půst dokázali překonat, naše tělo si v lepších dobách dělá zásoby. Tušíte správně, jedná se o zásoby tukové. A pokud má tělo pocit, že v rámci diety hladoví, při nejbližší příležitosti začne živiny a energii znovu ukládat.

Obelstěte svoje tělo

Tělu pochopitelně nevysvětlíte, že si žádnou energii ukládat nemusí, protože v době plných regálů v supermarketech zkrátka hladomory nehrozí. Můžete ho však obelstít. Jen to chce mít opravdu pevnou vůli – jedna čokoláda je sice drobný hřích, ale může vám v tomto ohledu pěkně zavařit.

Abyste se jojo efektu vyhnuli, je třeba dodržovat tato pravidla:

  • Hubněte především pohybem, nikoli snížením kalorického příjmu. Máte-li pravidelně dostatek pohybu, vaše tělo nebude mít takové sklony ukládat tuk.
  • Hubněte pomalu. Na shození jednoho kila potřebujete deficit asi 7 000 kalorií, což jsou více než tři celodenní doporučené kalorické příjmy. Při deficitech kolem 100-200 kalorií denně je riziko jojo efektu nižší, než když se budete snažit zhubnout rychleji.
  • S dietou končete pomalu. Rychlý přechod na normální stravovací návyky s sebou nese velké riziko jojo efektu.
Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: