
Jak si připravit zdravou dýňovou polévku?
Domácí dýňová polévka vás nadchne svěžestí a vyváženou skladbou ingrediencí. Teď na podzim se jistě hodí, krásně zahřeje a navíc je i taková svátečnější. Určitě jí vyzkoušejte. Příprava vám zabere asi čtvrt hodiny, potom se už jen vaří. Tento recept vychází cca na 4 misky polévky. Navíc vás potěší i následující zdravotní výhody.
Šálek dýně obsahuje téměř dvojnásobek doporučené denní dávky vitamínu A, který podporuje dobrý zrak, a to zejména v šeru. Vitamín A také pomáhá udržovat zdravou pokožku, zuby a kosti.
Složení:
- 1 kg dýně
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule
- 4-6 stroužků česneku
- ½ lžičky mořské soli
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ⅛ lžičky hřebíčku
- špetka kajenského pepře
- čerstvě mletý pepř dle chuti
- 4 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálku kokosového mléka nebo smetany
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- ¼ šálku dýňových semínek na ozdobení
Instrukce:
Zahřejte olivový olej (3 lžíce) a přidejte cibuli, česnek a sůl. Za občasného míchání kontrolujte obsah, aby se nepřipálil, dokud není cibule průsvitná (asi 8-10 min.) Mezitím si můžete připravit dužninu z dýně, kterou nakrájejte na kolečka, pokapejte 1 lžící oleje a orestujte dozlatova v troubě. Až poté jí přidejte k cibuli a česneku, polévka získá pečenou chuť. Dochuťte zbývajícím kořením a dýni v hrnci vařečkou malinko rozbijte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu, snižte teplotu a jen duste zhruba 15 minut. Polévka neztratí na chuti a dýně se nerozvaří.
Zatímco se vaří polévka, upečte si k ní tousty. Jakmile je polévka téměř hotová, vlijte do ní kokosové mléko nebo smetanu a javorový sirup či med. Následně jí odstraňte z tepla a nechte mírně vychladnout. Potom už jen zbývá vzít do ruky ruční mixér a polévku umixovat do hladké a krémové konzistence. Dozdobte dýňovými semínky. Ty orestujte na sucho v pánvi.