03. října 2022
Kategorie: PR

Káva a její účinky na zdraví

Dlouhou dobu nám bylo předesíláno, že je káva zdraví škodlivá, avšak je tomu právě naopak.

Dříve bylo běžné od doktora slyšet, že je potřeba omezit konzumaci kávy. Především u problémů se zvýšeným tlakem bylo poukazováno na nutnost snížit konzumaci kávy. Dlouhou dobu se však vědecké studie zabývaly problematikou, zdali je káva zdraví škodlivá, a nebyly zjištěny žádné negativní dopady na lidské zdraví.

Vysoký krevní tlak

Káva nezvyšuje krevní tlak dlouhodobě, ale pouze krátkodobě po dobu vrcholného účinku kofeinu. U některých jedinců se může jednat o zvýšení krevního tlaku na půl hodiny, u některých až na několik hodin. To může být nebezpečné v jediném případě, a to v tom, že vysoký krevní tlak máte, tak jej můžete mít krátkodobě kvůli kávě ještě vyšší. Je to však stejné jako u sportu, který také krátkodobě zvyšuje krevní tlak.

Vylučování

S kávou je spojeno nadměrné vylučování tekutin i stolice. Ovšem není to pravda. Káva, teda lépe řečeno kofein, působí na receptory v mozku tak, že jsou citlivější. Znáte to, díky kofeinu jste bystřejší, všímavější a také vaše receptory jsou krátkodobě bystřejší. V podstatě jsou vaše receptory vylučovaní více všímavé, ale nevyloučíte ze sebe více vody či stolice, pouze si potřeby všimnete dříve.

Káva s mlékem

V některých článcích se píše o nevhodné kombinaci kávy s mlékem z důvodu negativních dopadů na lidské zdraví. Žádný vědecký výzkum tohle však nepotvrzuje a tyto tvrzení nejsou ničím podložené. Pokud někdy někomu káva s mlékem nesedla, může to být zkaženým mlékem nebo nevhodně připravenou kávou. Například takové espresso se má připravovat maximálně 30 sekund, a pokud se připravuje déle, můžou být z kávy vyloučeny nežádoucí třísloviny, což může způsobovat bolesti břicha.

Pozitivní účinky kávy na lidský organismus

Pokud je káva kvalitně připravena, má blahodárný dopad na lidské zdraví. Právě toto tvrzení je podložené vědeckými výzkumy, kde se projevila vyšší konzumace kávy na delší věk dožití. Ke kvalitní přípravě patří i šetrné pražení kávy. Pokud je káva již přepražena a vylučuje ze svého povrchu esenciální oleje, je to známka špatného pražení a taková káva již může obsahovat karcinogeny. Pokud je káva šetrně upražena a kvalitně připravena, obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a antioxidantů, které lidskému zdraví prospívají.

Kvalitní káva

Pokud chcete doporučit kvalitní kávu, u které bude jistá její kvalitní příprava, vyzkoušejte Kávu do kapsy. Jejich patentované filtrační sáčky s již namletou mletou kávou zajistí kvalitní přípravu a je tak jistojistě zabráněno vyluhování nežádoucích látek v kávě. Tato káva je vhodná jako káva na cesty, jelikož si kdykoliv a kdekoliv připravíte kávu do 2 minut jako v profesionální kavárně. Pokud spíše oceníte kávu zrnkovou, tak tu mají v nabídce také.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: