
Máte chuť na sladké? Zkuste řapíkatý celer
Zdánlivě obyčejná zelenina má v kuchyni velký význam. Dokáže skvěle zmírnit chuť k jídlu, takže se dá použít, abychom omezili chuť na sacharidy. Když si natřete kousek řapíkatého celeru třeba mandlovým nebo arašídovým máslem, můžete mít chutnou svačinku, která má nízký obsah cukrů a přitom vás zasytí.
Žvýkání řapíkatého celeru stimuluje tvorbu slin a pomáhá trávení. To je ovšem pouze nepatrný výčet předností, kterými řapíkatý celer oplývá.
Využití v kuchyni
Nejvíce tuto zeleninu známe pouze jako nezbytnou součást zeleninové polévky, ovšem její účinky na zdraví a imunitu jsou úctyhodné. Málokdo ví o antiseptických účincích a velkém množství prospěšných vitamínů a minerálů. Celer se používal v různých podobách již od starověku, hlavně jako koření nebo afrodiziakum. V dnešní době se například u nás a v celé střední Evropě těší oblibě celer bulvový, kdežto Francouzi, Španělé nebo Američané upřednostňují k přípravě jídel celer řapíkatý. Jeho kořen dokonce vyhazují.
Léčebné účinky
Celer je patrně nejúčinnější léčivou potravinou na vysoký krevní tlak. Například čínská medicína jej doporučuje na hypertenzi již po staletí a odborné studie tuto jeho schopnost potvrzují. Je to zejména způsobeno vysokým obsahem látek zvaných ftalidy, které způsobují uvolňování svalové tkáně v cévních stěnách a tím zvyšují průtok krve. Ftalidy rovněž snižují hladinu stresových hormonů.
Traduje se také schopnost celeru zmírňovat následky kocoviny po předchozím alkoholovém opojení. Možná i proto vznikl zvyk dávat řapík celeru do Bloody Mary.
Řapíkatý celer je také skvělým zdrojem křemíku, který je důležitou nutriční látkou pro zdraví kostí, obnovu kloubů, cév a všech pojivových tkání. V řapíkatém celeru také najdeme tzv. acetylenika, u nichž byla objevena schopnost zastavit růst rakovinných buněk a tedy blokovat činnost prostaglandinů, které podporují růst rakovinných nádorů.
Recepty
Kromě polévek a spousty dalších jídel můžete vyzkoušet celerovou šťávu. Celer je totiž jednou z mála zelenin, která se dobře kombinuje s ovocem. Nabízí se celá řada receptů na šťávu, ale jedním z nejlepších je kombinace několika řapíků s jednou hruškou a pár centimetry zázvorového kořene.