
Některé superpotraviny mohou při větší konzumaci ublížit. Víme, které to jsou
Termín „superpotravina“ byl poprvé použit k propagaci banánů na počátku dvacátého století. Dnes se slovem superpotravina označuje každé jídlo, které má mnoho přínosů pro zdraví, zejména těch, které mají vysoký obsah živin a nízký obsah kalorií. Přestože konzumace superpotravin má mnoho výhod, jíst příliš mnoho z nich může být stejně nebezpečné jako jíst nezdravé jídlo.
Brokolice dráždí vaše střeva
Hrnek syrové brokolice obsahuje jen 31 kalorií, 6 gramů sacharidů a 0,3 gramu tuku. Je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamín C, draslík a další vitamíny a minerály. Nicméně studie prokázaly, že konzumace příliš mnoho brokolice a další brukvovité zeleniny může způsobit střevní podráždění nebo aby těžký pocit nafouknutí.
Přejídání brokolice a jejích příbuzných má negativní vliv na lidi, kteří užívají léky na ředění srdce a krve kvůli vysokému obsahu vitaminu K.
Losos ředí krev
Losos je dobrým zdrojem chudých bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které jsou dobré pro snížení zánětu. Nadměrná konzumace omega-3 může mít negativní vliv na počet krevních destiček a může dokonce ředit krev. Příliš mnoho ryb, včetně lososa, může zvýšit hladiny rtuti v krvi.
Na rozdíl od divokého lososa bylo zjištěno, že chovaný losos má téměř dvojnásobné množství tuku a kalorií. Chovaný losos může mít souvislost s obezitou s množstvím znečišťujících látek a chemikálií, které se mohou vyskytovat ve vodách farmy.
Avokádo způsobuje hromadění tuku
Avokádo si v posledních letech získalo celosvětovou popularitu jako superpotravina díky svým vysokým nutričním vlastnostem. Jedna porce avokáda tvoří jednu čtvrtinu potřeby vitaminu K dospělého, jednu pětinu naší potřeby kyseliny listové a jednu desetinu naší denní potřeby vitaminu E. Ovoce je také bohaté na omega-3 a vlákninu, ale příliš mnoho avokáda může také vést k zánětu, nadýmání a podrážděnému žaludku.
Díky svým vlastnostem je avokádo nejen plné živin, ale má také vysoký kalorický obsah. Stejně jako každá jiná kalorie může příliš mnoho z nich vést k přírůstku hmotnosti. Pokud plánujete zahrnout avokádo do svého denního stravovacího plánu, odborníci doporučují jíst 50 gramů nebo asi třetinu až polovinu avokáda.
Tuňák ovlivňuje motoriku
Tuňák je bohatý na omega 3 a vitamin B12. Konzumace tuňáka je dobrá pro srdce a posiluje zdraví očí, imunitní systém a snižuje krevní tlak. Podobně jako losos a jiné ryby obsahuje tuňák rtuť, což z něj činí nebezpečnou potravinu, pokud se konzumuje ve velkém a častém množství. Otrava rtutí se projevuje ztrátou paměti nebo zraku, fyzickým třesem a necitlivostí.
Ve srovnání s výhodami konzervovaného a čerstvého tuňáka jsou oba nízkotučné a vysoce bílkovinné. Tuňák křídlatý nebo velký bílý tuňák má vyšší obsah rtuti ve srovnání s menšími a tmavšími příbuznými tuňáky.