
Nevyhýbejte se ovesným vločkám, mají více bílkovin než ostatní obiloviny
Tato potravina se těší všeobecné oblibě bez ohledu na to, k jakému nutričnímu táboru kdo patří. Dokonce i odborníci na diabetický jídelníček povolují diabetikům ovesné vločky jednou denně. V čem hledat příčiny této obliby? Můžeme začít třeba u vlákniny, jejímž zdrojem oves je. Obsahuje vhodnou kombinaci obou základních druhů, tedy rozpustné i nerozpustné. Právě rozpustná vláknina v ovsu, nazývaná beta-glukan, je vysoce hodnocena.
Ovesné vločky nabíjejí imunitní systém
Beta-glukan je vlastně typ polosacharidu (dlouhé řady molekul glukózy). Pomuhá snižovat hladinu cholesterolu a významně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a mrtvice. Beta-glukany také povzbuzují imunitní systém těla tak, že velmi silně stimulují jeho odezvu vůči bakteriálním infekcím. Dochází k tomu tak, že beta-glukony aktivují určité bílé krvinky zvané makrofágy, jež se chovají jako malí hladovci, kteří spořádají nezvané návštěvníky jako jsou houby či bakterie. Ovesné vločky mají mimo jiné i velmi nízkou glykemickou nálož, což znamená, že jejich vliv na hladinu krevního cukru je velice malý.
Ovesné vločky obsahují více bílkovin než jiné obilniny
Kromě obsahu 5g vlákniny mají nejvyšší obsah bílkovin ze všech běžných obilovin (8,5 g bílkovin ve 2/3 šálku ovesných vloček). Navíc obsahují i fosfor, selen, mangan a pár miligramů železa. Ovesným vločkám by se však měli vyhnout osoby citlivé na lepek, tedy celiatici. Nejvíce lepku obsahuje ječmen, žito, pšenice a právě oves. Druhou skupinou, která musí být opatrná, jsou lidé trpící dnou a ledvinovými kameny. Oves totiž obsahuje puriny, které se v těle štěpí na kyselinu močovou, která souvisí právě s uvedenými nemocemi.
Nejlepší vločky
Například instantní vločky jsou k ničemu. Doporučovány jsou ovesné kroupy, což je vyloupaný oves. Hrubší vločky není třeba vařit tak dlouho, jako celá zrna, dopřejí vám však všechny přínosy ovsa. Totéž platí o běžných vločkách. Skvělé jsou syrové ovesné vločky, které se mohou trochu navlhčit mlékem, šťávou nebo jen horkou vodou. Ještě je vhodné poznamenat, že čím méně byly vločky zpracovány, tím vyšší je jejich obsah vlákniny, tím nižší je glykemická nálož a tím zdravější jsou.