
Ochutnejte středomořskou stravu
Středomořská strava, spolu s přiměřenou fyzickou aktivitou a eliminací rizikových faktorů, mezi něž patří kouření a alkohol, je zdravá výživa základní prevencí celé řady patologií. Základ středomořské stravy tvoří čerstvé ovoce a zelenina, obiloviny a luštěniny, celozrnné pečivo, olivový olej (hlavní zdroj tuků), maso drůbeží a rybí, bylinky a červené víno.
Výhody středomořské stravy
Používá převážně čerstvé suroviny a žádné polotovary. Bylinky a koření nastartují metabolismus a podpoří lepší trávení. Sladkosti nahrazuje ovoce. V jídelníčku se objevují zdravé tuky
Čerstvé ovoce a zelenina
Kromě vitamínů a minerálů obsahují velké množství vlákniny, antioxidanty a vodu. Ke snídani můžeme vypít čerstvou ovocnou nebo zeleninovou šťávu, ovoce je ideální dopolední svačinka, k obědu si dáme zeleninu jako příloh nebo zeleninový salát a stejně tak můžeme udělat i k večeři.
Drůbeží a rybí maso
Ryby jsou velmi dobrým a kvalitním zdrojem omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin a v jídelníčku by se měly objevit alespoň 3x týdně. Zkuste jimi nahradit vepřové maso. Tělu dodají čistý zdroj bílkovin, obsahují protizánětlivé kyseliny a mořské ryby také jód. Ideální tepelná úprava je zapékání, nikoli smažení.
Olivový olej
Obsahuje kyselinu olejovou, která má pozitivní vliv na metabolismus krevního tuku a cholesterolu.
Luštěniny, ořechy a semínka
Nabízejí kvalitní tuky. Ořechy a semínka jsou samozřejmě myšleny v přírodním stavu, nikoli pražené či solené.
Červené víno
Obsahuje resveratrol, což je přírodní antioxidant, který má pozitivní vliv na činnost genů podílejících se na procesech stárnutí.
Bylinky a koření
Nejčastěji se používá bazalka, majoránka, koriandr, kardamon a kmín. Pomáhají rozproudit náš metabolismus a podporují snadnější trávení. Tělu nabízejí celou řadu významných antioxidantů, které bojují proti volným radikálům.