
Jak se stravovat bez lepku?
Každým rokem přibývá osob, které jsou alergické na lepek. Jsou tak nuceny dodržovat takzvanou bezlepkovou dietu. Ta spočívá v příjmu potravin, které neobsahují lepek. V současné době jsou tyto potraviny naštěstí všude dostupné.
Seznam bezlepkových potravin:
- Luštěniny, kukuřice, pohanka, amarant, rýže, brambory, sója, maso, ryby, zelenina, ovoce, tuky, mléko, vejce, med, cukr, ořechy, semínka
Zakázané potraviny při bezlepkové dietě:
- Mouka (žitná, pšeničná, ovesná, špaldová, ječmenná), pečivo a chléb z mouky obsahující gluten (včetně celozrnného), těstoviny, knedlíky, glutenové produkty, škroby, polévky, zmrzlina, koření, sójová omáčka, majonéza, kečup, kypřící prášek, paštika, uzeniny, pudink, rostlinné maso, instantní káva, alkohol, krokety a další.
Nahrazení glutenu je možné těmito způsoby:
- Využití neobilných surovin, které reprezentují luštěniny, jako je cizrna, hrách, čočka, fazole
- Využití ostatních obilnin, které neobsahují lepek. To je kukuřice, rýže, pohanka a pseudoobilnina Amarant
Na trhu jsou již rovněž dostupné produkty, jako jsou veganské croissanty, bezlepkové těstoviny, bezmasé steaky. Jedná se o moderní trend, který usiluje o cestu za zdravím a propadají mu nejen mladí, ale i osoby důchodového věku.
Bezlepkové potraviny jsou nezbytné pro osoby, které trpí nesnášenlivostí lepku, projevující se průjmy, zvracením a břišní plynatostí. Mnozí spotřebitelé však tyto produkty kupujíc spíše pro přesvědčení, že jde o zdravé potraviny, než proto, že by trpěli zdravotními problémy. Tuto tendenci zpopularizoval zejména srbský tenista Novak Djokovic.
Také Spojené státy podléhají trendu bezlepkových potravin. Je však těžké, přimět spotřebitele nakupovat tyto dražší produkty.
Růst zaznamenává také Itálie a Francie, a to až o osmadvacet procent.