
Tipy, jak snížit cukr ve vaší stravě
Přidaný cukr ve stravě je jedním z největších „zabijáků“ hezké postavy ve 21. století v západním světě. Cukr se nalézá v potravinách, kde byste ho možná ani nečekali, např. v sušených či hotových jídlech. I když vyřadíte ze svého jídelníčku cukrovinky, sladké nápoje, stále konzumujete více cukru, než si myslíte z každodenních běžných potravin.
Vyzkoušejte naše tipy, které vám pomohou příjem cukru snížit.
Ovesná kaše bez cukru
Hotové ovesné kaše nebo cereálie většinou obsahují obrovské množství přidaného cukru. Vyvarujte se jejich nákupu a ovesnou kaši si raději uvařte. Místo cukru si udělejte kaši sladkou s pomocí oblíbeného ovoce, ideální jsou banány.
Slazené nápoje vyřaďte
Možná se vám zdá, že výživoví poradci přehání, když striktně nedoporučují slazené nápoje. 1 litr coly obsahuje 27 kostek cukr, ovšem ani džusy na tom nejsou o moc lépe. Ačkoliv si myslíte, že pijete zdravý 100% džus, věřte, že sladká chuť přirozená není. Dejte přednost obyčejné vodě, dochuťte ji citronem, pomerančem nebo okurkou.
Honí vás mlsná?
Jistě, ten větrník ve vitríně vypadá úžasně, ovšem vy se bez něj obejdete. Zažeňte chuť na sladké ovocem, které máte rádi. Pokud chcete hřešit, skočte si do obchod pro čokoládu s vysokým obsahem kakaa, minimálně 80%.
Při pečení vynechejte cukr
Pečete s oblibou domácí koláče a bábovky a máte pocit, že bez cukru to prostě nejde? Věřte, že ano a možná objevíte nové chutě. Cukr jednoduše nahradíte rozmixovaným banánem nebo jablečnou šťávou. Ovoce těsto nejen osladí, ale díky jeho konzistenci bude moučník mnohem více vláčnější.
Pozor na dresinky
Kečupy, barbecue omáčky a podobné dresinky jsou plné přidaného cukru. Hořčice či salsa omáčka je lepším řešením, které neobsahuje takové množství cukru. Vytvořte si vlastní dip z tvarohu, česneku a oblíbených bylinek.