17. prosince 2020
Kategorie: Zdravá výživa

Vitamín D vám může pomoci chránit se před koronavirem

V prvé řadě je třeba zdůraznit, že vitamín D rozhodně není lék na koronavirus, a není ani alternativou k očkování. Průzkumy ovšem dokazují, že lidé s dostatkem tohoto vitamínu mají mírnější průběh nákazy a rychleji se uzdraví. Navíc mají nižší šanci, že budou trpět dlouhodobými následky koronaviru, pro které se vžilo anglické pojmenování „long covid“.

Chronický nedostatek vitamínu D

Přestože se obvykle říká, že naše tělo si dovede metabolizovat vitamín D samo ze slunečního záření, Češi a většina dalších evropských národů trpí jeho chronickým nedostatkem. Lidské tělo sice skutečně umí metabolizovat tento vitamín samo, ale jen za určitých podmínek. Sluneční záření musí na pokožku dopadat v tom správném úhlu, což se v českých podmínkách děje jen během krátkého úseku léta.

Ani v slunné jižní Evropě nemají lidé přírodního vitamínu D dost. Trošku paradoxně tak patří z hlediska vitamínu D mezi nejzdravější Evropany Skandinávci, protože jsou nejčastějšími konzumenty mořských ryb a rybího tuku, který patří k nejkvalitnějším zdrojům vitamínu D vůbec.

Vitamín D z potravin

Asi vás nepotěší, že potraviny bohaté na vitamín D se v České republice přirozeně téměř nevyskytují. Nejbohatší a nejlepší zdroje tohoto vitamínu jsou:

  • mořské ryby, zejména lososi, sledi, tuňáci a sardinky¨
  • mořské plody jako jsou krevety a sardinky

V omezené míře se přírodní vitamín D vyskytuje také ve vaječných žloutcích a houbách. Ani smaženice však bohužel porci čerstvé mořské ryby nenahradí.

Potraviny s přidaným vitamínem D

Protože máme málo přírodních zdrojů, celá řada potravin se o vitamín D uměle obohacuje. Běžně tak můžete koupit kravské mléko nebo pomerančový džus s vitamínem D. Tento vitamín se také přidává do müsli a dalších snídaňových cereálií. Nejlépe ale uděláte, pokud si v lékárně koupíte přímo tabletky s vitamínem D.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: