
Vitamín D vám může pomoci chránit se před koronavirem
V prvé řadě je třeba zdůraznit, že vitamín D rozhodně není lék na koronavirus, a není ani alternativou k očkování. Průzkumy ovšem dokazují, že lidé s dostatkem tohoto vitamínu mají mírnější průběh nákazy a rychleji se uzdraví. Navíc mají nižší šanci, že budou trpět dlouhodobými následky koronaviru, pro které se vžilo anglické pojmenování „long covid“.
Chronický nedostatek vitamínu D
Přestože se obvykle říká, že naše tělo si dovede metabolizovat vitamín D samo ze slunečního záření, Češi a většina dalších evropských národů trpí jeho chronickým nedostatkem. Lidské tělo sice skutečně umí metabolizovat tento vitamín samo, ale jen za určitých podmínek. Sluneční záření musí na pokožku dopadat v tom správném úhlu, což se v českých podmínkách děje jen během krátkého úseku léta.
Ani v slunné jižní Evropě nemají lidé přírodního vitamínu D dost. Trošku paradoxně tak patří z hlediska vitamínu D mezi nejzdravější Evropany Skandinávci, protože jsou nejčastějšími konzumenty mořských ryb a rybího tuku, který patří k nejkvalitnějším zdrojům vitamínu D vůbec.
Vitamín D z potravin
Asi vás nepotěší, že potraviny bohaté na vitamín D se v České republice přirozeně téměř nevyskytují. Nejbohatší a nejlepší zdroje tohoto vitamínu jsou:
- mořské ryby, zejména lososi, sledi, tuňáci a sardinky¨
- mořské plody jako jsou krevety a sardinky
V omezené míře se přírodní vitamín D vyskytuje také ve vaječných žloutcích a houbách. Ani smaženice však bohužel porci čerstvé mořské ryby nenahradí.
Potraviny s přidaným vitamínem D
Protože máme málo přírodních zdrojů, celá řada potravin se o vitamín D uměle obohacuje. Běžně tak můžete koupit kravské mléko nebo pomerančový džus s vitamínem D. Tento vitamín se také přidává do müsli a dalších snídaňových cereálií. Nejlépe ale uděláte, pokud si v lékárně koupíte přímo tabletky s vitamínem D.