20. října 2016
Kategorie: Zdravá výživa

Bojíte se rakoviny tlustého střeva? Zařaďte do svého jídelníčku cizrnu

Cizrna je druhem fazolí, která se od ostatních hladkých liší hrbolky na povrchu, které připomínají malý zobáček. Je to jedna z nejstarších a nejoblíbenějších luštěnin na světě. Konzumace více luštěnin (dále ještě hrách a čočka) může snížit riziko koronárních onemocnění. Podle průzkumů je optimální konzumace luštěnin alespoň 3-4 krát týdně.

Co obsahuje

chickpeas-1218368_960_720Cizrna obsahuje úctyhodných 12,5 g vlákniny na jeden šálek, čímž se vyrovná čočce. Prakticky každá studie zaměřená na potraviny s vysokým obsahem vlákniny, odhalila alespoň nějakou míru pozitivního vlivu na zdraví, často i v překvapivých souvislostech. Například výsledky studie EPIC ukázaly, že Evropané, kteří jedli nejvíce vlákniny, podstupovali ve srovnání s těmi, kteří jedli vlákniny nejméně, téměř o 40 % nižší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Většina zdravotníků a odborníků na výživu se shoduje na závěru, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny mají významný pozitivní vliv na lidské zdraví. A právě cizrna představuje skvělý způsob, jak svůj příjem vlákniny zvýšit.

Cizrna omezuje přejídání

Vláknina – především ta rozpustná – dokáže také snižovat hladinu cholesterolu a zpomalovat vstřebávání cukru, což je nesmírně důležité pro diabetiky i pro osoby, které mají problémy s hladinou krevního cukru (metabolický syndrom). Jídelníček se spoustou vlákniny dokáže nejspíš snížit riziko rozvoje diabetu druhého typu. Luštěniny obecně způsobují menší nárůst hladiny krevního cukru, než třeba brambory či téměř jakékoliv jídlo na bázi pšenice. Konzumace potravin bohatých na vlákninu může pomoci i zbavit se přebytečných kilogramů. Tento typ potravin je zpravidla nutné déle žvýkat, což tělu dává více času na uvědomění, že je syté, takže se snižuje pravděpodobnost přejídání.

Další přednosti

Cizrna obsahuje i vápník, hořčík, foláty a srdci prospěšný draslík. Kromě obligátních salátů můžete vyzkoušet uvařit cizrnu na mírném plameni s česnekem a opraženým celým římským kmínem. Další variantou je vaření, okořenění a opražení, čímž cizrna nahradí ořechy a bramborové lupínky.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: