6.7.2017
Kategorie: Zdravá výživa

Vyzkoušejte datle – zdravou energetickou svačinku nejen na cesty!

Také si rádi dáte datle? Samotný původ datlovníku spadá do oblastí Mezopotámie, Perského zálivu, ale také do pouštních oáz severní Afriky. Odtud se datlovníky šířily velmi rychle až k nám a v současné době mezi významné vývozce datlí řadíme například země, jako je Irák, Irán, Tunis, Alžírsko, Maroko, Libyi, ale také Čínu anebo Spojené státy americké či Španělsko a Mexiko.

O co se vlastně jedná?

O ztepilou palmu, která přesahuje výšku dvaceti metrů. Hustá koruna datlovníku ukrývá až tři metry vysoké vějířové listy, které dále stíní až sto kilogramů čerstvých plodů – datlí.

Během jednoho roku je třeba na tuto palmu vyšplhat alespoň čtyřikrát, tyto koruny se totiž musí uchránit před ptactvem a větrem v podobě natažených sítí. Čtvrtý šplh pak nabízí sběr těchto plodin.

Přírodní sladký bonbon

… přesně to jsou plody datlí, které jsou plné přírodního cukru. S oblibou se tak z datlí vyrábí zdravé RAW sladké jednohubky, máčené v hořké čokoládě s jahodou nebo malinou na vrcholu. Datle obsahují nutrigeny, patří tak mezi 150 nejzdravějších potravin na světě.

Jedna vypeckovaná datle však obsahuje téměř sedmdesát kalorií. Ovšem také vápník a hořčík, draslík a antioxidanty, kterými datle porazily dokonce i rozinky.

Dalším obsahem datlí je železo, mangan, zinek, měď, vitamíny, jako je vitamín B1 (prospěšný pro nervový systém), B2, B3 a B6.

Tam, kde má datlovník domovinu, tam je symbolem hojnosti a dlouhého života. Využívá se totiž k dennímu stravování, díky čemuž místním prodlužuje život. Výborný z něj je datlový chleba, který je vynikajícím zdrojem energie. Dále má své využití v sirupech, dokonce i ve víně nebo v salátech. Nezapomeňme pak ani na tradiční medicínu v rámci léčby suchého dráždivého kašle. Tehdy je třeba datle povařit v mléce a třikrát denně podávat nemocnému.

Sto gramů datlí je prospěšných pro tvorbu serotoninu a spánkového hormonu melatoninu. Pro delší životnost datlí je široké jejich zpracování sušením. Nejznámější polosuchá varianta se nazývá Deglet Noor.

V kuchyni jsou neuvěřitelně tvárné, připravují se z nich tedy dorty, marmelády, sladké omáčky, sirupy, nápoje, krémy nebo cukroví. Nezapomeňme dále například na koláče, pečivo, sušenky nebo zmrzlinu.

Diabetici by to však neměli přehánět s konzumací těchto plodů či výrobků z těchto plodů. Ve sto gramech sušených datlí se totiž skrývá 75 gramů sacharidů a  60 gramů monosacharidů, což má za následek navýšení hladiny krevního cukru. Pouze pokud jste aktivní sportovec, můžete si dovolit takovou RAW datlovou tyčinku, kterou u nás vyrábí například firma v Krnově.

Rovněž obézní osoby musí konzumaci těchto plodů zvážit – ve sta gramech se totiž skrývá 1160 kJ. Pokud chcete mlsat, je třeba se hýbat.

Na závěr pár receptů sladké kuchyně

Datle mohou posloužit jako perfektní základ pro přípravu dortů, které již nechcete vyrábět z másla, mouky, vajec a cukru. S datlemi však potřebujete výkonný mixér, aby zvládl podrtit ořechy a sušené ovoce do stavu lepkavé hmoty.

Tak například na Jahodovo-banánový dort budete potřebovat:

  • 300 gramů sušených datlí
  • 150 gramů mandlí
  • 500 gramů jahod
  • 5 banánů
  • 200 gramů kokosu
  • hořkou čokoládu

V rámci postupu spojíme v mixéru datle s mandlemi. Lepkavou směs, která vznikne zatlačíme do formy na dort (pokud směs nelepí, přidejte ještě pár datlí). Na korpus naskládáme plátky jahod, a poté si vyrobíme krém z banánů a kokosu (zase tyto ingredience necháme projít mixérem, přičemž pokud je směs příliš tekutá – přidáme kokos, pokud je to naopak – přidáme půlku banánu). Touto směsí potřeme jahody na korpusu a zase vrch nazdobíme jahodami, které nakonec polijeme čokoládou.

Hroznová marmeláda s datlemi

  • 500 mililitrů šťávy z hroznového vína
  • 500 gramů sušených datlí

Hroznové víno je třeba hodit do odšťavňovače, odebrat vzniklou pěnu tak, aby nám zůstala pouze šťáva. Datle namočíte přes noc a následně z nich umixujete krém. Do tohoto krému přidáte onu hroznovou šťávu a vše dobře promixujete. Touto marmeládou naplníte zavařovací sklenice, a poté marmeládu zavaříte.

Makové mléko

  • 100 gramů máku
  • 500 mililitrů vody
  • 5 sušených namočených datlí
  • Vanilkový prášek

Mák je třeba přes noc namočit do půl litru vody a následně nechat projít mixérem a přecedit, čímž získáte čisté makové mléko. Do něj přidáte rozmixované datle a vanilkový prášek. Tento recept podáváte jako lehkou svačinku a vynikající zdroj vápníku.

Datlovo-kokosové úly

  • 300 gramů datlí
  • 120 gramů kokosu
  • Švestková povidla
  • Sušený banán

Z datlí a kokosu vytvoříte lepkavou směs, kterou plníte formičky v podobě úlů. Do každého pak uděláte prstem důlek, který naplníte povidly. Toto cukroví pak stavíte na sušený banán.

Zaujal vás článek? Podělte se o něj s přáteli: